Gebruik Sukrin zoals kristalsuiker, voor in de thee of koffie, om mee te bakken of in desserts. Sukrin is een natuurlijk en caloriearm alternatief voor zowel suiker als voor kunstmatige zoetstoffen.
- geen calorieën
- Organic
- tandvriendelijk
- 100% natuurlijk en bio
- smaakt en ziet eruit als suiker
- ideaal om mee te koken en te bakken
- verhoogt de bloedsuikerspiegel niet
- werkt als een antioxidant in het lichaam
Waarden per zakje | 100 | g |
Energetische waarde | 0 | kJ |
0 | kcal | |
Vetten | 0 | g |
Waarvan verzadigd | 0 | g |
Koolhydraten | 100 | g |
Waarvan suikers | 0 | g |
Waarvan Erythritol | 0 | g |
Vezels | 0 | g |
Eiwitten | 0 | g |
Zout | 0 | mg |
Natuurlijke smaak
Terwijl andere zoetstoffen vaak een kunstmatige smaak hebben, smaakt Sukrin als suiker en ziet er vrijwel hetzelfde uit. Het wordt afgemeten op dezelfde wijze, en kan gebruikt worden voor het bakken maar ook voor het verkrijgen van een zoete smaak in warme of koude dranken.
Helemaal natuurlijk
Sukrin bestaat uit erytritol en komt van nature voor in onder andere peren, meloenen en champignons, maar ook in het menselijke lichaam. Sukrin bevat géén kunstmatige componenten.
Calorie-vrij en geen glycemische index
Studies laten zien dat Sukrin geen invloed heeft op de insuline- of bloedsuikerspiegel in het lichaam. Dat betekent dat Sukrin veilig gebruikt kan worden voor en door diabetici. Het is ook gunstig bij ADHD, een laag koolhydraat dieet of bij een candidadieet.
Tandvriendelijk
In tegenstelling tot gewone suiker veroorzaakt Sukrin geen tandbederf. Sukrin is resistent tegen metabolisme door orale bacteriën die tandplak en cariës kunnen veroorzaken.
Gedraagt zich als een antioxidant
Sukrin helpt om schadelijke vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren, en functioneert daarmee dus als een antioxidant.
Licht verteerbaar
Vele zoetstoffen kunnen reeds bij het consumeren van relatief kleine dosis een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid geven. Sukrin draagt nauwelijks tot niet bij tot deze ongewenste neveneffecten. Meer dan 90% van Sukrin wordt snel geabsorbeerd in de dunne darm en binnen een periode van 24 uur onveranderd uitgescheiden.
Is Sukrin natuurlijk?
Sukrin is 100% natuurlijk. Het komt van nature voor in bepaalde soorten fruit, bijvoorbeeld in peren, meloen en druiven. Sukrin komt voort uit een natuurlijk gistingsproces zoals ook gebruikt wordt bij het produceren van wijn, kaas en yoghurt.
Is Sukrin hetzelfde als sucralose (merknaam Splenda) of aspartaam?
Nee, Sukrin is 100% natuurlijk in tegenstelling tot Splenda en aspartaam. Splenda en aspartaam zijn zoals de meeste verkrijgbare zoetstoffen kunstmatige/chemische produkten. Ze worden geproduceerd in laboratoria en zijn meer dan honderd keer zo zoet als suiker. Ze zijn zo zoet dat een caloriehoudend vulmiddel zoals maltodextrine of dextrose moet worden toegevoegd zodat er mee gedoseerd kan worden. Sukrin wordt gebruikt in zijn zuivere vorm, heeft het zelfde volume als suiker en heeft daarom geen vulstoffen nodig.
Is Sukrin hetzelfde als fructose oftewel vruchtensuiker?
Nee fructose is een suikersoort verkregen uit vruchten en bevat net als gewone tafelsuiker 400 calorieën per 100 gram. Sukrin is geen suiker, maar een natuurlijke zoetstof en bevat geen calorieën.
Is Sukrin een koolhydraat?
Sukrin wordt op basis van zijn oorsprong wel als koolhydraat beschouwd maar gedraagt zich niet als gewone koolhydraten zoals suiker of zetmeel. Het bevat dus geen calorieën. Sukrin wordt in het lichaam niet omgezet in energie, maar ongebruikt uitgescheiden in de urine. Het hoeft dus niet te worden meegeteld bij de berekening van koolhydraten. Ideaal voor mensen met diabetes, een „low carb“ dieet volgen, die candida hebben of voor allen die onnodige – maar op een gezonde manier – calorieën willen vermijden.
Kan Sukrin worden gebruikt door diabetici?
Medische studies laten zien dat Sukrin geen invloed heeft op de insuline-of bloedsuikerspiegel in het lichaam. Dat betekent dat Sukrin veilig gebruikt kan worden door en voor diabetici. De glycemische index van Sukrin is 0.
Hoe moet Sukrin gedoseerd worden?
Sukrin wordt afgemeten op dezelfde wijze als „normale“ suiker. Het bezit iets minder zoetkracht ten opzichte van kristalsuiker. Richtlijn: 100 gram suiker = 100/125 gram Sukrin. Afhankelijk van het recept en uw smaak kan het een beetje meer of minder zijn. Hierdoor is het natuurlijk geen enkel probleem om zo de suiker uit uw favoriete en vertrouwde recepten te vervangen door Sukrin. Sukrin is ook geschikt voor zowel warme als koude dranken.
Hoe wordt Sukrin gemaakt?
Sukrin is een suikeralcohol genaamd Erythritol. Het wordt verkregen uit glucose door fermentatie. Het resultaat wordt vervolgens gedroogd, gefiltreerd en gezuiverd en uiteindelijk onstaan zo de Sukrin kristallen. In ons geval komt de glucose uit mais en is van zeer hoge kwaliteit.
Hoeveel calorieën bevat Sukrin?
Sukrin bevat geen calorieën. Gewone suiker heeft 400 calorieën per 100 gram. Calorieën zijn een eenheid die aangeven hoeveel energie het lichaam krijgt bij de verbranding van een desbetreffend voedingsmiddel. Als u meer calorieën tot u neemt als worden verbrand, wordt het overschot als vet opgeslagen in het lichaam.
Hoe komt het dat Sukrin (suikeralcohol erythritol) géén calorische waarde heeft in tegenstelling tot andere suikeralcoholen?
Erythritol wordt niet opgenomen of gemetaboliseerd in het lichaam en wordt als zodanig terug uitgescheiden. Het veroorzaakt ook geen diarree. De andere suikeralcoholen worden door bacteriën gemetaboliseerd in de dikke darm en geven wel aanleiding tot diarree.
Is Sukrin goedgekeurd in de Europa?
Sukrin is de handelsnaam voor de zoetstof/suikeralcohol genaamd erythritol. Sukrin wordt in Japan al sinds 1990 in levensmiddelen gebruikt. Sinds 1997 tevens in Amerika. Na een grondige controle volgens de strenge richtlijnen is Sukrin ook sinds 2006 in Europa toegelaten.
Kan ik er op vertrouwen dat het gebruik van Sukrin onschadelijk is voor mijn gezondheid?
In 1998 werd een uitgebreide studie mbt Sukrin uitgevoerd. Ondanks de kritische en grondige analyse hebben de wetenschappers geen aanwijzing kunnen vinden van een mogelijk schadelijke effect van Sukrin op de gezondheid. In tegendeel zelfs, Sukrin werkt als antioxidant.
Hieronder kunt u de conclusie van de 36-pagina bevattende studie, gepubliceerd in het Engels in het tijdschrift Food and Chemical Toxicology lezen: “The large body of published data supports the conclusion that the intake of erythritol would not be expected to cause adverse effects in humans under the conditions of its intended use in food. The available studies demonstrate that erythritol is readily absorbed, is not systemically metabolized, and is rapidly excreted unchanged in the urine. Moreover, erythritol occurs endogenously and naturally in the diet. Both animal toxicological studies and clinical studies have consistently demonstrated the safety of erythritol, even when consumed on a daily basis in high amounts. Based on the entire safety data package on erythritol, it is concluded that erythritol is safe for its intended use in food.”
(Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174)
Wat zijn suikeralcoholen?
Suiker alcohol is de naam van een groep van natuurlijke producten. Chemisch gezien hebben ze overeenkomsten met suiker en alcohol, maar ondanks de naam zijn ze noch het een noch het ander. Sukrin heeft geen alcoholiserende werking.
Suikeralcoholen zijn ook bekend als polyolen. Chemisch gezien zijn ze afgeleid van de zogenaamde reduktie produkten van suikers. De voor suiker caracteristieke Carbonylgroep wordt daardoor gereduceerd tot een voor alcohol typische Hydroxylgroep. Sukrin is gebaseerd op een suikeralcohol genaamd erythritol. Het is aangetoond dat erythritol in smaak en consistentie zeer vergelijkbaar is met suiker, maar met het grote voordeel dat het tandvriendelijk is en geen calorieën bevat.
In hoeverre onderscheidt Sukrin zich van andere suikeralcoholen?
Vergelijkt men Sukrin met andere suikeralcoholen, valt het op dat het is aanzienlijk kleiner is. De andere suikeralcoholen zoals bijvoorbeeld Xylitol en Sorbitol worden omreden van hun omvang niet geabsorbeerd in de dunne darm. Deze worden in de dikke darm, waar het in kleine vetmoleculen fermenteerd wordt omgezet door het lichaam in energie. Bovendien leidt het in de dikke darm tot een verhoogde osmotische druk, dat wil zeggen tot een concentratieverschil tussen de darm en de omliggende gebieden. Door toestroom van water in de darm, probeert het lichaam deze te compenseren. Het leidt tot een uitrekking van de darmwand waardoor een laxerend effect optreedt.
Sukrin daarentegen wordt al in de dunne darm opgenomen. Het wordt niet gefermenteerd, zodat het niet in energie omgezet kann worden en veroorzaakt zo ook geen digestieve symptomen.
Hoeveel Sukrin mag ik per dag gebruiken?
De meeste suikeralcoholen zoals bijvoorbeeld maltitol, xylitol, sorbitol en isomalt kunnen bij overmatig gebruik een laxerend effect geven. Voor deze suikeralcoholen gelden een maximum verbruik van 20-50 gram per dag. Worden grote hoeveelheden genuttigd kunnen deze leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Sukrin is een uitzondering daar meer dan 90% snel in de dunne darm geabsorbeerd wordt en het lichaam binnen 24 uur onveranderd verlaat. De tolerantiegrenzen van Sukrin zijn twee tot vier keer zo hoog. Aangezien een dergelijke hoeveelheid normaal niet genuttigd wordt is Sukrin zeer goed verdraagbaar.